Zeilschip Sudwester

Zeilen op
klipper Zuid-Holland!

Neem contact op

Harlingen

Harlingen en Griend De stad Harlingen met bijna 16.000 inwoners heeft de enige zeehaven van de provincie Friesland. Al eeuwen geleden was dit een belangrijke handelsplaats, en men deed er ook aan walvisvaart. Tegenwoordig hebben veel bruine vlootschepen Harlingen als thuishaven.

Ook vertrekken de veerboten naar Terschelling en Vlieland hiervandaan. Vrachtschepen van en naar de Noordzee en het IJsselmeer doen Harlingen aan, en het is verder nog een vissershaven. Vissers uit Urk brengen hun vis naar de afslag van Harlingen. Ook veel jachtjes varen in en uit, de haven is dus altijd vol bedrijvigheid.

Harlingen, met sfeervolle grachten, telt veel gezellige terrasjes aan het water. Er is vanaf Harlingen Haven een treinverbinding met Leeuwarden.

De Pollendam die zich uitstrekt vanaf de haven werd in 1875 aangelegd over de ondiepten tussen de Blauwe Slenk en het dieper water voor de Harlingen haven. Door deze dam kon er een vaargeul worden uitgebaggerd waardoor schepen ook met laagtij naar zee konden varen.

Ten noordwesten van Harlingen ligt Griend. Het nu onbewoonde eilandje was in de Middeleeuwen eigendom van twee kloosters. Er stonden ook enkele huizen en boerderijen. Na de Sint Luciavloed in 1287 verdwenen steeds meer bouwwerken van het eiland. In 1720 stond er nog één huis. Tegenwoordig is Griend een zandplaat waar veel vogels broeden. Griend is niet toegankelijk voor bezoekers.

 

Arrangementen

Meer arrangementen